Over arbiters - scheidsrechters - grensrechters - assistentscheidsrechters en thuisvlaggers

De meeste wedstrijden kunnen niet gespeeld worden zonder arbitrage binnen en langs de lijnen, dus zijn we daar blij mee. Vanaf de kant immer blootstaan aan kritiek maar ze staan er altijd weer en maken het zo voor de spelers mogelijk hun potje voetbal te spelen. Aangewezen door de bond of via de club, deze vrijwilligers (een enkeling krijgt een bon of kleine vergoeding om zich de huid vol te laten schelden) zijn onmisbaar voor elke vereniging en sporter.

 

legendarisch voorbeeld van een oer-vrijwilliger en arbiter

een tekst over Tijmen Ketting in de Presentatiegids seizoen 2004-2005

Rhoon mag zich gelukkig prijzen met een grote hoeveelheid vrijwilligers die een opleiding tot scheidsrechter willen volgen - de cursus wordt regelmatig in de avonduren gegeven en het geleerde wordt in praktijklessen en examens op de proef gesteld. Hulde aan deze mannen voor hun inzet!

 

Een goede arbiter weet zowel de spelers als het publiek te bespelen en heeft zodoende doorgaans weinig moeite met de controle over het spelletje. Een van de voorbeelden van een goede leidsman is Yousef Durgunsu die het ene moment aandacht geeft aan een kind langs de lijn, grapjes maakt met het publiek maar na de wedstrijd graag ook een voor hem gereserveerde pompoen meeneemt in plaats van de wedstrijdbal. 

 

De assistent scheidsrechter, ook wel de grens genoemd, is ook niet onbelangrijk. Hierbij twee beelden van afscheid nemende assistenten te weten Bertje  Habermehl in 2008, de loyale en trouwe grens "op het randje", en Ruud de Groot (rechts) in 2017 - ook zo'n clubman met een voetbalverleden. Beiden de aandacht meer dan waard en de bloemen waren dan ook op hun plaats. Slechts twee voorbeelden uit vele.....

 

boertjes van buuten.....

 

Scheidrechters in betere dagen, namelijk als vrijwilliger de wedstrijde leiden tijdens een toernooi.

 

In dit geval bij het jaarlijks avondvoetbaltoernooi van de Plattelandsjongeren Euro-Delta die onze accomodatie (en vooral ook de kantine) afhuurden en daar een leuke en gezellige happening van maaktem met sport, spel, muziek en lekker eten.

 

Voor de gelegenheid hadden de arbiters Wout Messemaker (links) en Gerard Groothengel zich in passende kledij en klompen gestoken.

 

Sinds die avond lopen ze allebei een stuk moeilijker want ze begrijpen inmiddels ook wel dat boeren een vak apart en hele kunst is......

 

Toernooi Hemelvaartsdag

Werd altijd georganiseerd door het Flesde met een aantal teams uit de regio die een hele dag aan het voetballen waren. Tussendoor de nodige versnaperingen en altijd afgeslten met een blues of rockband met een live optrden. Een begrip gewoon dat ook goed was voor de clubkas. En waar naast een wedstrijdleiding ook arbitrage nodig was zoals deze ploeg bij deze editie va 2015  ......