het flesde


Het flesde seizoen 1986-1987 met de volgende spelers:

Staand v.l.n.r.  Marius Zaanen - Frank v.d. Stoep - Rob Vermeer - Dirk Zaanen (coach) - Cees Emons - Edwin Vermeer - Piet Vis

Zitend v.l.n.r. Rein Klein - Jan Lagendijk - Leendert Hamelink - Jan Storm - Ton Visker - Huug Speelman

 

Binnen v.v. Rhoon spelen veel teams zowel bij de jeugd als bij de senioren. Er wordt bij de hogere teams gekozen voor het “prestatievoetbal” en er zijn ook teams die meer voor het “recreatievoetbal” komen. Een elftal wat er een beetje tussenin hangt is hieronder beschreven. Een bijzondere vriendenclub die altijd wel weer wat nieuws brengt binnen de vereniging, zowel qua evenementen als qua initiatieven. En niet te vergeten de omzet die zij genereren, niet alleen door zelf een goede derde helft te spelen in de kantine, maar door ook grote toernooien te organiseren waar ook veel verdiend wordt voor de club. Daarom mogen ook zij in dit jubileumboek niet ontbreken en ik heb Piet Vis gevraagd een kleine samenvatting te geven van het ontstaan van dit team zo’n 20 jaar geleden en wat er in die jaren zoal is gepasseerd. 

Het Flesde

 

In het jaar 1986 besloten een aantal voetbal vrienden met elkaar in één team te gaan voetballen. Dit team werd aangevuld met nog een aantal ‘vage’ kennissen zodat het benodigd aantal spelers werd gehaald en met ingang van het seizoen 1986/7 werden we ingeschreven bij de KNVB als 4e team van de v.v. Rhoon. Nog voordat het seizoen was begonnen werden de weddenschappen afgesloten over het wel of niet behalen van een kampioenschap, maar liefst twaalf vaten bier was de inzet. Na drie wedstrijden hadden we nog maar 2 punten (oude telling) en was de hilariteit hoog bij de tegenpartij van de afgesloten weddenschappen. Maar na afloop van de competitie was het “Bierde” kampioen, er werd niet meer verloren, en werd er een feest georganiseerd met een live band (Magic Frankie). Dit was zo’n succes dat er besloten werd om dit feest jaarlijks voort te zetten (de later beruchte kasteelfeesten).

 

Na twee/drie seizoenen werden we het 6e en de naam ’t Flesde was geboren, de naam die we nog steeds hoog houden. Ook werd er besloten om zelf een familie toernooi te gaan organiseren. Eerst in samenwerking met WCR en later geheel onder de v.v. Rhoon vlag en dit jaar is het alweer de 10e uitvoering op 25 mei.

 

De Rhoon Fles sticker kwam uit (bij aanschaf had je toegang bij één van de feesten) en was een opvallende verschijning op de diverse auto’s in Rhoon, later zelfs door geheel Nederland. De tweede kantine werd het Chinese restaurant Fountain waar soms de rijst vanzelf tot grote hoogte steeg. Uiteindelijk werd er met de toenmalige eigenaar een sponsor- contract beklonken voor nieuwe voetbal kleding. Echter, tot de dag van de presentatie van de outfit had onze ‘chinees’ nog steeds niet door dat hij de rekening daarvoor moest betalen!  Maar na wat versnaperingen was dit ook weer opgelost.

 

Ook een traditie werd de derde helft van ’t Flesde, gevierd met getto blaster en een glaasje apfelkorn. De kleedkamer werd steevast in beslag genomen tot het einde van de dag, dit tot grote wanhoop van diegene die de kleedkamer indeling verzorgde. De glaasjes werden speciaal afgeleverd door Berendsen met een truck met oplegger van 25 meter in Smitshoek bij Frank van der Stoep thuis. Zij werden dan door Arie keurig gekoeld en met een ijskoude fles apfelkorn in de kleedkamer gezet. Met enige regelmaat kwamen er ook speciale gasten naar de kleedkamer welke de feestvreugde in nog hogere sferen brachten met hun optreden.

 

De verslagen van de wedstrijden werden steevast geschreven direct na afloop van de wedstrijd en ongecensureerd aangeleverd bij de redactie. Gezien het taalgebruik werden ze steeds vaker niet, of in een geheel andere vorm geplaatst. Hierop werd besloten om over te gaan tot een eigen uitgave, waarop je kon abonneren voor maar één gulden per jaar. Helaas is dit blaadje maar twaalf keer uitgekomen.

 

’t Flesde heeft ook een klein hitje gehad en dit op CD uitgebracht, het Rhoon Fles lied aangevuld met het lied “Rosemarie”. Bij een overwinning, maar ook bij verlies, is dit nog steeds te horen in de kleedkamer. Tevens moet elk nieuw lid dit zingen voor dat hij mee mag spelen in het Flesde.

 

In het seizoen 1996/7 werd het Flesde weer kampioen, zonder weddenschappen, niemand durfde meer, maar het feest was weer ouderwets. Nog steeds bestaat dit team, wel in andere samenstelling, maar toch en met nog enkele leden van het eerste uur. Ook werd en wordt dit team regelmatig uitgenodigd op toernooien, zoals het mixtoernooi bij Overmaas.

Of het nachttoernooi bij Sprang Capelle met o.a. de spellen -paraplu hangen, accu tillen en het nemen van strafschoppen om 03.00 uur ’s- morgens vroeg. In tentjes slapen daar, ontbijtje in de kantine en op de motor uitwaaien, weer terug naar Rhoon.  

Vorig jaar is het Flesde zelfs naar Oostenrijk geweest om aldaar tegen de plaatselijke v.v. te spelen. Echter zij spelen daar zonder grensrechters en nemen geen slidings, wij wel en dus weer een probleempje.

 

Naast het huidige Rhoon Fles is er nu ook een afdeling oud leden Rhoon Fles opgericht; elk jaar wordt er dan onderling een wedstrijd gespeeld voor een bosje rode en witte rozen.

 

Het seizoen 2006/7 weer kampioen? Het Flesde gaat ervoor. Voor toeschouwers en diegenen die een weddenschap willen afsluiten, er is nog genoeg ruimte en mogelijkheden.