het flesde: de voetbaltrips door Cor van Herk

 

Hierna volgen een aantal hoofdstukken en webpagina's van de diverse trips die het Flesde in de loop der jaren heeft gemaakt. opgetekend door Cor v Herk.

 

Van de eerste trip naar Leogang in 2005 ontbreken beelden, waarschijnlijk hebben die de censuur niet gehaald, maar verder zijn het complete reportages.

 

Cor beleefde het geheel als volgt:

Het Flesde….. de voetbal tripjes

 

Een begrip binnen de VV Rhoon gelederen. Het flesde! De feesten van het Flesde zijn legendarisch, maar er was en is meer.
Het Flesde in Europa…. Elke 2 jaar.

De basis, het geoliede elftal van het flesde, aangevuld met oud spelers, kandidaat spelers en gelijk gestemden. Alles na goedkeuring van pater familias Marius Zaanen. Om de 2 jaar trok een groep van zo’n 20 man Europa in, telkens gekleed in unieke unanieme shirts. Prima ontworpen door Rik Vlaar.  

In 2005 startte een Flesde trip naar Leogang, Oostenrijk, in wat later een heuse flesde Europe tour werd. Rene v.d.Stelt, 1 van de kale as, had in het Glemmtal Oostenrijk “nachgemachtus” over de imposante speakers laten galmen. Europa was wakker geschud!

 

Dat smaakte naar meer. In 2007 naar Barcelona; direct een legendarisch moment! Mensen wilde op de foto met het Flesde nadat een touringbus ons voor het hotel afhaalde voor de wedstrijd, want gevoetbald werd er natuurlijk ook gewoon! Toen we ons niveau verklapte en aangaven geen BVO te zijn, werd de animo van de toeristen snel minder. Het hotel met zwembad op het dak werd al snel omgetoverd tot Flesde domein na een imposant onderhoud met de plaatselijke barman, welke Dave met een vlotte “jo amigo” met ondersteunend handwijfgebaar, tot inkeer kon brengen de bar vroegtijdig te sluiten. Midden op de Ramblas de verjaardag van Ron Vink 50 werd een heus feest!

 

In 2009 volgde een trip naar Krakau, want ook Polen deed het Flesde aan. De vierkante Poolse mandekkers stonden hun mannetje, gewonnen werd er niet. Maar op het gezellige plein was het nog lang onrustig.

 

Tijd voor weer wat zuidelijke sferen: Madrid werd in 2011 aangedaan. Imposant stadion bezoek en veel superieure diner avonden die volledig uit de hand liepen, allen kracht bijgezet door het imposante Flesde lied. Peter Smit kwam speciaal voor 1 avondje even over vanuit Nederland, het typeert de tripjes.

 

De zuidelijke zonnige sferen bevielen zo goed dat Valencia in 2013 de volgende halte werd. Hotelletje met prima bar aan het strand, waar het vaak beren gezellig was en volledig uit de ....liep. De fietstour door de stad zorgde ook hier weer voor ons culturele stukje van het weekend. Want die zaten er elk weekend ook gewoon in. Ook hier was de voetbal geregeld, al was het niveau van onze Zuid Spaanse opponenten te…. Een mix tussen expats en getalenteerde locals waren teveel voor het Flesde. Het vliegtuig terug misten we op een haar na net niet….

 

Hierna toch weer een poging in 2015 naar iets meer beschaving: Manchester. Het stadion van United en voor sommige ook City was leuk. Engelse grote pints met dood bier deden onze budgetten voor het weekend verdampen, op de 1e avond ja. Regen en kou trotseerde de echter Flessers. De paar zonnestralen die er waren pakten de Flessers en het werd een feest op 1 van de weinige leuke pleinen.

 

In 2017 toch weer naar het zuiden: Lissabon! Voetballen werd steeds lastiger en temperaturen van 40 graden + hielpen daar niet aan bij. Een tour door het stadion van Benfica en een leuk bezoek aan de plaatselijke “dorps” feesten. Flesde was er weer bij. De vele coke snuiverijtjes ipv snuisterijtjes lieten we aan onze neuzen voorbijgaan, maar er was aanbod genoeg! Flesde hield het bij de plaatselijke pilzen.

 

De laatste stedentrip was Budapest, cultureel hoogtepuntje. Voetballen werd geskipt, maar de fietstocht maakte veel goed. De remmen werden bij het eerste de beste terras ingeknepen en een heilzaam vocht regulerings momentje maakte de tongen los. Een wel erg gezellige roof top bar maakte Budapest tot een leuke trip. En ook gewoon de pizza/bierboot maakte kennis met het Flesde. Die is nu failliet naar verluid…. De Donau trilde op haar grondvesten.

 

De Flesde uitjes, gekenmerkt door gezelligheid, bier, lol, lekker eten, stadion bezoek, voetbal, culturele uitstapjes en nog meer bier.