holland-japan jeugdvoetbal

Jeugd vv RHOON versus Japanse jeugdteams

Sinds het begin van deze eeuw heeft v.v. Rhoon warme contacten met Japanse jeugdteams die door bemiddeling van de familie Shimada naar Nederland komen. Ontstaan, zoals zovele contacten, uit het patiëntenbestand van Rien Heijboer die rond de eeuwwisseling een Japanse voetballer (ex Excelsior Rotterdam ook) Takafumi Ogura onder behandeling had.

 

In die tijd kwam ter sprake dat jaarlijks een aantal Japanse talenten van voetbalscholen voor een stage naar Nederland kwamen onder auspiciën van de Shimada’s. Vader Kazuo en zoon Ben Kei regelden onderkomens, vervoer, trainingscomplexen, tegenstanders en uitstapjes voor de spelertjes. En of het niet leuk zou zijn dat ze ook eens een wedstrijd tegen jeugdige amateur-teamgenoten zouden spelen (want ze speelden al tegen de jeugd van Feyenoord, Excelsior, Sparta etc.) Daar is eigenlijk een traditie uit ontstaan die al bijna 20 jaar duurt nu. De laatste 2 voorjaarsedities hebben geen doorgang kunnen vinden vanwege Corona en de beperkingen die reizen uit Japan met zich meebracht, maar we hopen natuurlijk dat het weer zal kunnen volgend jaar.   

 

Jaarlijks komen er jeugdselecties van FC SYLPHID uit Nagoya (Japan) en soms ook FC Toyohashi op bezoek in Nederland voor een trainingskamp in combinatie met het kennismaken en leren van andere culturen.  De Japanse selecties bestaan uit jongeren rond de 13 – 15 jaar die verblijven in de omgeving van Rotterdam. Naast cultuur snuiven is het programma vooral ook met voetbal gevuld. Van het actief spelen tot het bijwonen van wedstrijden. Bij verschillende verenigingen in de regio spelen ze, vanuit hun uitvalsbasis “Hotel de Witte Brug” in Lekkerkerk,  wedstrijden vriendschappelijk of in toernooiverband.

 

Op een van deze trips met jeugdselecties van SYLPHID is ook RYO MIYAICHI ontdekt door Feyenoord. Hij speelde mee in de bezoekende groep van 2007, die toen ook tegen een Rhoonse selectie heeft gespeeld en heeft daarna wat testwedstrijden bij o.a. Feijenoord gespeeld. Uiteindelijk heeft RYO voor Arsenal gekozen. RYO is bij de editie van 2011, toen hij uitgeleend was aan Feyenoord, weer teruggeweest “op Rhoon” en heeft destijds meegewerkt aan de benefietwedstrijd die Rhoon organiseerde voor de slachtoffers van de ramp in Japan, hetgeen € 7.500 opbracht (zie ook onder het kopje “Goede Doelen”)

 

De wedstrijden worden ’s avonds gespeeld op de velden van het sportcomplex aan de Omloopseweg in Rhoon. Het is altijd een heel vrolijk, kleurrijk en levendig spektakel want je ziet in een paar uur tijd de spelers van gedisciplineerde schuchtere tegenstanders veranderen in uitgelaten vrienden van diverse afkomst. Engels, Japans, gebarentaal en smartphones worden gebruikt om zaken aan elkaar over te brengen en te verduidelijken. Er worden na de wedstrijd, ongeacht het resultaat, adressen, cadeautjes en aandenkens uitgewisseld en korte speeches gehouden. Met tot besluit als culinair hoogtepunt de gezamenlijke sportmaaltijd voor alle spelers en begeleiders. Een oerhollands patatje met frikandel en cola ter afsluiting van deze traditionele uitwisseling. Voor de ouders van de kinderen en supporters werd er ook wel eens turkse pizza of noodles of broodjes aangeleverd en we mogen zeker de dozen met Japans Asahi bier niet vergeten dat ons geschonken en uitgeschonken werd.

 

En die gezelligheid en uitwisseling is ook niet aan leeftijd gebonden verder, want we hebben ook een studententeam gehad (O21) van de universiteit van Josai in 1918 om te spelen tegen Rhoon O23. En die hadden hetzelfde eetpatroon en zucht naar gezelligheid, alleen mochten die ook al een biertje. Dus extra gezellig. Een aantal keren werd het verblijf ook nog eens verlengd door gezamenlijk met de Nederlands en Japanse teams naar belangrijke interland of europese wedstrijden te kijken op het grootbeeldscherm in de kantine. 

 

Met onderstaande foto’s over de laatste jaren hopen we een impressie te geven van deze traditie die hopelijk tot in de verre toekomst zal blijven bestaan. We spraken in het begin over een “uitwisseling” met Japan, maar het is tot op heden éénrichtingsverkeer geweest, maar wie weet kunnen we in de toekomst ook eens met onze jeugd die kant op……

2004

2013

In 2013 kwamen twee teams van FC Sylphid over alsmede een team van FC Central Toyahashi. C1 speelde tegen Sylphid (bovenste foto) en C2 en C3 speelden tegen Toyahashi (onderste foto).

2014

2015

Ook van 2015 hebben we beelden en een kort verslag.

Het jaarlijkse bezoek van de voetbalscholen van Sylphid FC en FC Toyohashi uit Japan is deze keer ook weer op een succes uitgedraaid. De resultaten van de wedstrijden tegen de C-selecties van v.v. Rhoon waren duidelijk in het voordeel van de kleine baltovenaars uit het verre oosten, maar de Rhoonse C-tjes van deze lichting boden goed partij en konden de score deze editie draagbaar houden. 

2017

Voorzitter Jaap Bouterse heette de aanwezigen namens de club welkom, waarbij mede-organisator Kei Shimada van JPH (Japan-Holland Promotion) simultaan vertaald in het Japans. Er volgden na het eten enkele wederzijdse speeches door de spelers en het traditionsle uitwisselen van geschenkjes en aandenkens. Om 21:00 uur maakten de gasten zich weer op om naar hun hotel in Lekkerkerk terug te gaan, want die kinderen maken heel wat mee. Elke dag wedstrijden voetballen en/of cultuur opsnuiven geeft enorm veel indrukken die ook verwerkt moeten worden. En dat vraagt veel van lichaam en geest, oftewel rust – reinheid – regelmaat, iets waar deze jongens al jong aan gewend worden gemaakt.

 

Maar ook voor de Rhoonse kinderen was het een dag met goede herinneringen waar ze later met een goed gevoel op terug kunnen kijken: de eerste interland en dan nog wel tegen een Aziatisch land. Uiteraard kwam ook nu weer de wens tot een uitwisseling ter sprake, om daar in Japan een “revanche” wedstrijd te kunnen gaan spelen, maar wij werken bij v.v. Rhoon toch met iets andere budgetten. Wanneer een sponsor zich hier voor opwerpt zal het zeker overwogen worden!

 

Woord van dank ook deze keer weer naar de kantine- en keukenploeg die met hulp van ouders een giga-order op tijd klaar zetten voor de kinderen. een hoeveelheid tegelijk eten waar de grote M moeite mee zou hebben, maar daar draaien we in Rhoon de hand niet voor om. Was weer klasse verzorgd!

 

2018 Yosai University O21 - Rhoon O23

Rhoon O.23 niet opgewassen tegen Japans Universiteitsteam.

Onder winters koude, maar wel voetbalvriendelijke, omstandigheden heeft de jeugd van Rhoon (spelers van het 2e-, A- en B-selectie) een voetballes gehad van hun Japanse leeftijdgenoten (18-20 jaar) van de Internationale Universiteit van Josai. De snelle en goed en gevarieerd combinerende studenten waren de Rhoonaars op alle fronten te vlug af en scoorden er lustig op los. Na een 0-4 ruststand werd het einde met een 0-9 uitslag gehaald.

Niets om je voor te schamen overigens als je ziet met welke middelen en onder welke omstandigheden dit team wordt opgeleid. Op hun website is dat goed te zien, prachtige faciliteiten en voorzieningen waarin het de spelers aan niets ontbreekt. https://www.jiu.ac.jp/campuslife/club/soccer/sports_park.html
Sport wordt daar, evenals in Amerika, voor vol en heel belangrijk gezien en krijgt voldoende aandacht en middelen ter beschikking.

Die gedrevenheid, training, discipline en hun talent vormen bij elkaar de basis van hun presteren. En de spelvreugde en teamgeest dragen daar dan ook zeker toe bij. Hetgeen na afloop ook in  daden werd omgezet door gezamenlijk een “sportmaaltijd” te nuttigen bestaande uit patat, frikandellen en chickenwings. Om het eten weg te spoelen waren verschillende soorten fris voldoende – geen alcohol voor hen en uit solidariteit deed ook Rhoon O.23 daar in mee. Gewoontegetrouw werd het bezoek  afgesloten met het uitwisselen van aandenkens. De Japanse gasten kregen een Rhoon T-shirt mee naar huis terwijl de Rhoon spelers een kleurrijke JUI-shawl ontvingen.

2018

Rhoonse jeugd biedt Japanners goed partij

Het bezoek van de Japanse jeugdteams van Sylphid en Toyohashi was er weer een memorabele. In deze inmiddels ruim 15 jaar bestaande jaarlijkse “interland” met onze jeugd passeerden veel vaste programmapunten de revue maar ook nieuwe zaken: de jeugd van v.v. Rhoon bleek dit jaar zeker niet de onderliggende partij zoals in veel voorgaande edities.

De aankomst van de keurig uitgeruste en gedisciplineerde teams van deze Japanse voetbalscholen was rond half zes op het complex van Rhoon. Sylphid is al die jaren te gast met een of meer jeugdteams U15, dit jaar was ook de voetbalschool van FC Toyohashi er na 5 jaar weer bij. De teams komen hier via de Holland-Japan Promotie organisatie en spelen gedurende hun verblijf vanuit Lekkerkerk diverse wedstrijden tegen de jeugd van amateurverenigingen en profclubs in de regio. Naast sport staat ook kennismaking met de cultuur en het versterken van sociale en vriendschapsbanden hoog in het vaandel.

Na de warming-up en de gebruikelijke fotosessie voor de hoofdtribune konden de spelers hun kunsten vertonen. Besloten was om de C1 (JO15) en B2 (JO17) aan te laten treden op beide kunstgrasvelden tegen de Japanse teams, waarbij na 40 minuten spelen en de pauze de Japanse teams van veld zouden wisselen. Zodat alle 4 de selecties tegen elkaar aan konden treden om de krachten te meten. De C1 van Rhoon bleek daarbij tegen beide teams de sterkere en won beide duels met 1-0. Voor de B2 was er een winst- en een verliespartij maar al met al bleken de ploegen dus goed aan elkaar gewaagd en dat is wel eens anders geweest in de historie van dit treffen: dubbele cijfers in dikke verliespartijen.

Maar het gaat uiteindelijk niet om de knikkers bij dit soort potjes, maar om het spel en het plezier. En dat was er na afloop weer volop. De jongens mengden zich in de kantine om gezamenlijk deze ontmoeting te besluiten met een maaltijd: frites en frikandellen en heerlijke broodjes in overvloed. Onder het eten intussen druk pratend met elkaar en met een scheef oog kijken naar de interland van Oranje tegen Portugal. Die eindelijk weer eens reden tot juichen gaf ook, de Japanners waren de vrijdag ervoor in de ArenA om Holland te zien verliezen van Engeland in een mindere wedstrijd.   

En na het eten de speeches van de Japanse en Rhoonse spelers om te bedanken. Beide captains van de Rhoonse teams in het Engels, dat simultaan werd vertaald in het Japans en andersom. Held van de avond was wel Senne de Graaf (C1) die de handen op elkaar kreeg voor zijn speech in het Japans. Naast keeperstalenten blijkt hij ook over een talenknobbel te beschikken en hij had even snel met zijn Japanse tafelgenoten en Google translate een speech vertaald in het Japans die hij onder veel bijval voordroeg.

De wederzijdse aandenkens werden in dank aanvaard door iedereen en in de rust van Oranje verzamelden de gasten zich weer om naar hun hotel terug te keren. De Rhoonse jeugd en hun Japanse gasten kunnen met een levenservaring rijker terugkijken op een geslaagde avond, mede dankzij de vele vrijwilligers op het veld, achter de bar en in de keuken die dit alles mogelijk hebben gemaakt.

2019

wederom een geslaagde uitvoering van deze "uitwisseling" en ontmoeting tussen twee culturen. De gebruikelijke groepsfoto van wat voorlopig de laatste editie is want 2020 en 2021 zijn vanwege de COVID-19 pandemie helaas niet doorgegaan. Maar we hopen op een volgende editie in 2022 .....

Voor de video van dit jaar 2019 even doorklikken op de youTube link hieronder

https://www.youtube.com/watch?v=gysJwZjZS5o

 

2023..... ???